Onderwijs

Een belangrijk doel van het Centrum voor Religie en Recht is het bundelen van kennis van zijn onderzoekers en het scheppen van een optimale omgeving voor de combinatie van theologisch, religiewetenschappelijk en juridisch onderzoek. Kennisuitwisseling tussen diverse disciplines worden op deze manier maximaal benut. In het onderwijs van het Centrum voor Religie en Recht komt onderzoek en academische kennis op verschillende manieren tot uiting.

Modules Religie en Recht en Recht en Religie

Word uitgedaagd door de spanningen tussen religie en recht: Volg ‘Religie en Recht’ en ‘Recht en Religie’!
In Nederland hebben gelovigen het recht om religieuze gemeenschappen te vormen, en deze gemeenschappen genieten soms rechten en vrijheden die verder gaan dan die van andere organisaties. Zo kunnen gelovigen in principe leven volgens de voorschriften van hun geloof, bijvoorbeeld bij rituele slacht, het dragen van religieuze kleding of het aanbieden van kerkasiel. Geestelijken hebben bovendien vaak een andere juridische positie dan ‘gewone’ werknemers. Toch zijn er grenzen aan deze vrijheden – grenzen die niet altijd even duidelijk zijn en die veranderen met de ontwikkelingen in de samenleving.

Wanneer komen religieuze praktijken in conflict met (andere) wetgeving? Mag je bijvoorbeeld op basis van je geloof ‘discrimineren’ op het verschil tussen man en vrouw? Wat betekent het om je geloofsregels te volgen als deze botsen met bijvoorbeeld de publieke orde of dierenwelzijn? Wat als een geestelijke vertrouwelijke informatie niet mag delen door het ambtsgeheim, maar dit in conflict komt met andere rechten of wetten?

In de vakken Religie en Recht en Recht en Religie onderzoeken we deze en andere vragen. Hoe ver mag de vrijheid van godsdienst reiken, en waar trekt het recht de grens? Onderwerpen zoals huwelijkse gevangenschap, rituele slacht, het dragen van een hoofddoek of boerka, het recht op kerkasiel, en zelfs de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster komen aan bod. We onderzoeken niet alleen de theorie, maar ook de praktische vraagstukken die spelen in onze samenleving.

Waarom volgen?
Deze vakken zijn een prachtige gelegenheid om te begrijpen hoe het recht zich verhoudt tot religie en waar de juridische grenzen liggen wanneer religie en de wet elkaar raken. Of je nu rechten of theologie studeert, of gewoon geïnteresseerd bent in de spanningen tussen godsdienstvrijheid en andere grondrechten, dit is een kans om diepgaand en kritisch te reflecteren op de complexe relaties tussen recht, religie en samenleving.

Praktische informatie:

Post academisch onderwijs

Het Centrum voor Religie en Recht organiseert met enige regelmaat cursussen voor predikanten, advocaten en andere professionals over thema’s in het vakgebied van religie en recht: de rechtspositie van predikanten, het verschoningsrecht en de ANBI-status en het ambtsgeheim zijn enkele voorbeelden van deze thema’s.